Que fem?

-
Que fem?

LA FINCA

Fruits del Gaià és una explotació que gestiona una superfície aproximadament de 70 hectàrees, repartides en petites finques del terme de Bràfim  i dels pobles del seu entorn (Montferri, Vilabella, Nulles, Alió i Puigpelat). Els nostres cultius principals són l’ametller i l’olivera tot i que també gestionem una petita superfície d’avellaner i garrofer. 

Amb l’objectiu d’una producció respectuosa amb l’entorn natural i socio-cultural i l’obtenció de productes de qualitat la gestió dels nostres cultius es fa potenciant la biodiversitat i la fertilitat del sòl, respectant el patrimoni rural i paisatgístic. Des del seu origen els productes de Fruits del Gaià han disposat de certificació ecològica però no ens conformem amb això i seguim treballant per tenir un impacte cada cop més positiu amb tot allò que ens envolta, provant tècniques i aprenent de models productius encarats a una agricultura realment sostenible.

Els ametllers

L’ametller és cultiu molt adaptat a les condicions ambientals, exigents pel que fa als sòl i el clima,de les finques de Fruits del Gaià. És per aquest motiu que des d’un inici s’hi va apostar de forma decidida.

Tradicionalment els ametllers era el cultiu que ocupava els terrenys de sòls més pobres i pedregosos, al ser dels pocs arbres que hi podien sobreviure. Aquesta marginalitat del cultiu i la successió de períodes de preus baixos de l’ametlla va comportar que poc a poc s’anessin abandonant la majoria de finques d’ametller de l’entorn.

A Fruits del Gaià vam decidir donar-li una segona oportunitat. Les plantacions amb unes millors condicions de cultiu, l’elecció de varietats adaptades i una gestió curosa amb les seves necessitats ens mostren com d’agraït és aquest arbre.

Existeixen moltes varietats d’ametller que s’han anat seleccionant a les diferents zones productores, sobretot de l’arc mediterrani, amb diferents característiques agronòmiques i de qualitat del fruit. A Fruits del Gaià n’hem escollit de seleccionades prop de casa. 

A la finca,  hem apostat per la plantació de 8 varietats diferents, amb l’objectiu d’aconseguir una major diversitat en necessitats de cultiu, característiques del fruit i adaptació a les condicions climàtiques (molt variables any a any). La majoria són seleccions de l’IRTA de Mas Bové (Constantí; Tarragonès):  vairo, francolí, masbovera, glorieta, marinada i constantí); i un parell són seleccions del CITA d’Aragó: belona i soleta.

A Fruits del Gaià vam decidir donar-li una segona oportunitat. Les plantacions amb unes millors condicions de cultiu, l’elecció de varietats adaptades i una gestió curosa amb les seves necessitats ens mostren com d’agraït és aquest arbre.

Les oliveres

A Fruit s del Gaià l’olivera ens encanta; arbres de llarga vida, amb una intel·ligència natural per adaptar-se als rigors del clima i molt agraïts de les cures que els hi donem.

A les finques de Fruits del Gaià hi dominen dues varietats d’olivera: la menya i l’arbequina.

L’olivera menya és una varietat local, amb una àrea de distribució molt restringida a una petita zona entre les comarques de l’Alt Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. Les oliveres d’aquesta varietat són arbres de grans dimensions, molts d’ells centenaris, que solen estar situats en les antares de parades d’altres cultius.

Les seves característiques, dimensió i dispersió dels arbres, dificulten les labors de cultiu i, per tant, els costos de producció. Per aquest motiu moltes oliveres menyes s’han anat arrancant o abandonant. A Fruits del Gaià fem una aposta per la recuperació d’aquesta varietat que té un important paper paisatgístic i ambiental, i que dóna uns excel·lents olis.

L’olivera arbequina és una varietat originaria de la comarca de Les Garrigues, àmpliament establerta al Camp de Tarragona des de fa temps, que les últimes dècades s’ha estès per tot el món.

Les característiques dels seus olis i dels seus arbres, poc vigorosos i d’entrada en producció ràpida, ha donat lloc a una important expansió del seu cultiu; actualment es poden trobar plantacions d’aquesta varietat en les zones de clima mediterrani de tots els continents. La gran diversitat d’ambients en els que s’adapta aquesta varietat dona lloc a olis de característiques diferents, ressaltant en cada cas alguns dels seus atributs.

Comunitat Fruits de Gaià

Des dels seus inicis a Fruits del Gaià hem procurat crear xarxa amb altres projectes productius de l’entorn, hem buscat la màxima proximitat i contacte amb les persones que consumeixen els nostres productes i sempre estem oberts a col·laborar en tot allò en el que puguem aportar la nostra experiència. Mica en mica aquesta vessant més social del projecte ha anat prenent força fins al punt que ha passat un element bàsic en el nostre dia a dia.

TEIXINT XARXES

Tots els petits projectes agroalimentaris tenim moltes dificultats per afrontar els reptes del nostre dia a dia en solitari; és imprescindible la col·laboració entre nosaltres. Afortunadament al nostre entorn hi ha un bon grapat d’iniciatives productives molt interessants amb les que compartim visió i, el que és més important, formades per persones magnífiques amb les que ve molt de gust treballar.

Sumat a moltes petites col·laboracions, Fruits del Gaià formem part de dos xarxes de projectes productius amb les que compartim reptes i iniciatives:

Aixopluc: som una petita xarxa de suport mutu de 4 petits projectes productius del Camp de Tarragona de sectors diferents (ramaderia, olivicultura, fruita seca i fruita dolça), formats per persones que disposem d’un perfil tècnic, amb formació en el sector agrari i que hem desenvolupat tasques professionals en diferents àmbits del sector.

Aquesta xarxa, que comença a caminar el 2015, està formada per Can Verdet (Vilaplana), La Segalla (La Selva/L’Albiol), Terraivent (Vilaplana) i Fruits del Gaià, i neix amb l’objectiu de donar-nos suport mutu en aspectes relacionats amb la producció, la comercialització i la vida de les persones que en formem part en general.

Cooperativa La Brostada: aquesta iniciativa està formada per 3 projectes agroalimentaris de Bràfim (Menjamiques, Soca-rel i Fruits del Gaià) i es va començar a gestar a finals de 2019 arran de detectar que teníem necessitats comunes. Des d’aquell moment vam començar un treball compartit que ens ha dut fins a la creació d’una cooperativa de serveis sense ànim de lucre i la posada en marxa del primer obrador compartit i cooperatiu del Camp de Tarragona. 

OBRINT LES PORTES

Casa nostra és casa vostra…si és que hi ha cases d’algú.

Quin sentit té un petit projecte com el nostre si no està integrat en el seu entorn? Si no comparteix les seves experiències? Si no forma part d’una comunitat de persones en que ens uneix l’estima per la terra?

I és per donar sentit a aquestes inquietuds que a Fruits del Gaià ens encanta obrir les portes de la nostra finca a tothom que tingui interès a conèixer-la. Sovint són visites informals, sense cap més compromís que conèixer-nos i compartir, tot i això, també treballem per generar espais d’intercanvi, interacció, interactuactuació i intercooperació amb persones i iniciatives amb qui tenim objectius i valors comuns.

Visites a la finca: la manera més senzilla de conèixer qui som i com treballem és que fem una passejada per la finca. Ja sigui a través d’alguna entitat o directament amb petits grups de persones interessades ens apassiona poder explicar la nostra experiència i conèixer les de les persones que ens visiten; sempre és enriquidor compartir.

Col·laboracions tècniques i formatives: a nivell tècnic-agronòmic a la finca de Fruits del Gaià estem contínuament fent proves i aprenent, a la recerca de les formes de produir el més respectuoses possibles amb l’entorn. Aquesta inquietud per la millora permanent ha donat lloc a diferents col·laboracions en les que compartim experiències amb altres entitats. Alhora, sempre que se’ns demana, participem en activitats formatives per tal de compartir tot allò que anem aprenent en el nostre dia a dia.

Actes socio-lúdico-culturals: si es tracta de interactuar i compartir, no hi ha millor manera que fer-ho gaudint d’un ambient distès, amb música, teatre o poesia, prenent una cervesa o una copa de vi, amb alguna cosa per picar … i és per això que des de la tardor del 2022 a Fruits del Gaià anem organitzant actes amb aquest esperit. L’exemple més clar són els Saraus al paller, una proposta que pretén apropar projectes productius o creatius interessants de l’entorn a la gent, en un espai relaxat i un ambient festiu.

Tens dubtes?

Som conscients que en el món actual, la informació és clau i, per això, posem a la teva disposició totes les respostes a les preguntes que puguis tenir. Contacta amb nosaltres.